Salomon Alphacross a Supercross: Zvládnou hory i trailové běhání

Veronika Dubnová

6.9.2023 • 4 min čtení

Jelikož jsme s manželem oba nejen horští ale i běžečtí nadšenci, potřebujeme spolehlivé boty, které nás podrží v jakémkoliv terénu. Běháme převážně v lese, mezi kořeny, v blátě a po kamenech, proto jsou naší volbou jedině terénní běžecké boty. 

Já už zhruba 10 let běhám především v botech Salomon, které mi neskutečně sedí, a to i na velmi širokou nohu s haluxy (vbočenými palci).

A protože jsme, co se týče množství věcí, minimalisti, vybíráme takové boty, ve kterých můžeme jak do hor, tak na běh. Ideálně byste neměli ve stejných botech běhat i chodit, my ale máme naše dovolené tak kombinované, že jednoduše taháme pro každého sportovní boty jen jedny.


Pojďme se tedy podívat nejprve na trailové běžecké boty Salomon Alphacross, které máme s manželem Honzou na běhání oba. Jak už jsem zmínila, jsou opravdu velmi pohodlné i na širší nohu, dokonce i na delší běhy. S botkami absolvuji i více než 30 kilometrů dlouhé běhy v terénu a vždy mě podrží. Já běhám v Alphacross 3 a Honza Aphacross 4, je v nich drobný rozdíl, co se týče odpružení a podešve.

Ukázat další trailové boty Salomon

Podrážka je v terénu základ

Obě verze boty disponují podešví Contagrip, ty čtyřkové navíc slibují ještě lepší vlastnosti na sněhu a blátě (díky drážkám v jinak tvarově identických výstupcích), nicméně i ty trojkové mám vyzkoušené v nejhorším terénu a jsou prostě top! Kromě běhu je využíváme i při túrách, kdy často poskakujeme z kamene na kámen v kamenném poli, a ještě nikdy se mi nestalo, že bych uklouzla. Jednoduše na tuto podešev je opravdu spoleh.

Tlumení a odraz

Pohodlnost a měkkost zajišťuje vysoce kvalitní směs EVA pěny Fuze, která zajistí perfektní odpružení, ale je zároveň dostatečně citlivá pro kvalitní odraz. V praxi to znamená, že necítíte každý kamínek, obuv je pohodlná i pro delší pochody a běhy, ale přitom se v ní takzvaně neutopíte a budete cítit oporu v odrazu.

Boty mají navíc velmi vysoký drop - 10 a 11, což znamená vysoké tlumení a zároveň veliký sklon boty. Taková bota je ideální pro běžce se sklonem k dopadu na patu, nebo pro běžce s vyšší váhou. Nižší drop obvykle volí zkušenější běžci a ti co běhají kratší a rychlejší běhy. Já sice nemám nadváhu a myslím, že nedopadám ani na patu, ale zase běhám jen v terénu a většinou delší běhy, tlumení je proto pro mě zásadní s tím, že při ultra dlouhých tratích nehoním ani tolik tempo. 

Pohodlí

Boty také disponují stélkou Ortholite, která zajišťuje suché a zdravé prostředí, podporuje také odpružení. Spolu s textilním svrškem se můžete těšit na velmi dobře odvětrané boty. Svršek tedy není nepromokavý, s tím musíte počítat, nicméně i do hor tyto boty beru, protože po dešti velmi rychle vyschnou.

Salomon Supercross

Ve své sbírce outdoor a běžeckých bot mám ještě jedny podobné Salomony Supercross, které bych také ráda zmínila. Oproti modelu Alphacross mají pár vychytávek. Nejpodstatnější je Gore-tex úprava, díky níž se můžete těšit na nepromokavost boty při zachování její prodyšnosti. Tuto vlastnost velmi oceňuji v jarních a podzimních měsících, kdy není tak jednoduché boty přes den nebo večer vysušit.

Další vychytávkou za mě je způsob utahování bot, díky kevlarovým tkaničkám Quicklace, které utáhnete jedním tahem. Jsem na tento způsob utahování zvyklá z bot na běžky a moc mi vyhovuje. U běžných tkaniček se mi opravdu často stává, že se mi rozvážou, nebo se různě povolují. U Quicklace tkaniček máte jistotu, že se nehnou z místa.

Nevím přesně čím to je, ale boty mi navíc přijdou ještě více pohodlné než předešlý model, možná jsou malinko širší, proto bych určitě doporučila dojít do nejbližší prodejny Sportisimo a obě boty vyzkoušet, jestli ucítíte rozdíl. Jinak ale velikost boty odpovídá běžné velikosti, kterou kupuji. 

Přeji tedy šťastný výběr a věřím, že budete stejně spokojeni jako já, ať už boty koupíte na běh, do hor nebo na obojí! :)

Ukázat další trailové boty Salomon

Líbil se článek?

Veronika Dubnová

Outdoorová ambasadorka Sportisima, markeťačka a fotografka