Jak vybrat doplňky na plavání

Redakce Sportisimo

4.4.2023 • 8 min čtení

Chodíte pravidelně plavat a chcete se v této aktivitě zdokonalovat? Vhodně vybrané plavecké doplňky mohou zlepšit vaší výkonnost, zefektivnit trénink nebo zvýšit celkový komfort při plavání. Zjistěte, jaké vybavení by vám nemělo chybět.

Myslíte si, že na plavání potřebujete jen plavky, plavecké brýle a maximálně silikonovou čepici? Ne tak docela. Pokud plavání berete vážně a chodíte do bazénu často, jistě oceníte ještě několik dalších doplňků.

Ukázat vybavení na plavání

Shrnutí 

  • Skřipec na nos – Brání vniknutí vody do nosu. Hodí se například pro aquabely, plavce trénující obrátku nebo osoby s nežádoucími reakcemi na bazénovou chemii či mořskou sůl. Vyrábí se v univerzální velikosti, ale různých provedeních. Modely se změkčenou kontaktní plochou lépe zabraňují otlakům.
  • Ucpávky uší – Jednorázové špunty do uší si vytvarujete podle sebe, ale musíte si pokaždé brát nové, protože z nich nejdou umýt nečistoty. Odolnější ucpávky ze silikonu či plastu se dají používat opakovaně. Pokud nosíte i plaveckou čepici, zaměřte se na zakončení ucpávek.
  • Anti-fog – Přípravky proti mlžení plaveckých brýlí. Nanáší se na vnitřní stranu očnic, musí se ale pravidelně obnovovat. Ochrannou vrstvu můžete poškodit svými prsty nebo častým vyplachováním v bazénu.
  • Plavecká deska – Slouží k výuce plaveckých základů (správné držení těla, splývání) i procvičování specifických dovedností (práce nohou při jednotlivých stylech). Při tréninku paží se hodí plavecké piškoty, které se umisťují mezi nohy. Multifunkční desky umožňují oba způsoby využití.
  • Ručníky a osušky – Perfektní volbou na plavání a k vodě jsou sportovní ručníky ze syntetických materiálů. Výborně absorbují vodu, rychle schnou a nezaberou příliš místa. Před jejich praním si nezapomeňte přečíst instrukce na pracím štítku. Syntetické materiály vyžadují jinou péči než bavlna.
  • Plavecké vaky, tašky a batohy – Speciální modely vytvořené na míru pro plavání a další vodní sporty. Tašky a batohy jsou odolné proti vodě a obvykle disponují odděleným prostorem pro mokré věci. Oblibu si získaly také praktické vaky ze síťových materiálů.
  • Další drobnosti – Při měření úseků využijete stopky. Plavecké ponožky ochrání vaše chodidla před bakteriemi a infekcemi. S posílením končetin či nácvikem techniky vám pomohou plavecké ploutve a packy.

Skřipec na nos

Trápí vás po plavání kýchání, rýma nebo vám jen vadí, když naberete vodu do nosu? Řešení přináší skřipec na nos. V praxi jde o drobnou svorku, která zabrání vniknutí vody do nosu.

Při výběru se zaměřte především na zpracování skřipce. Vítaným doplňkem jsou měkké (typicky silikonové) polštářky na stranách, které zabraňují vzniku otlaků. Skřipec na nos se vyrábí v jedné univerzální velikosti, ale v různém provedení. Proto si raději vyzkoušejte, jestli vám svorka dobře sedí. Měla by držet pevně na nose, ale určitě ne za cenu bolesti.

Skřipce na nos patří k obvyklé výbavě například mezi akvabelami. Plavci na ně často spoléhají při trénování kotoulové obrátky. Svorky ocení také lidé, u kterých se vyskytují nežádoucí reakce na bazénovou chemii nebo mořskou sůl. Bez ohledu na způsob využití se soustřeďte na správné dýchání – s nasazeným skřipcem budete mít tendenci zadržovat dech.

Ucpávky uší

Ani voda v uších není nic příjemného. Plavci proti ní bojují pomocí ucpávek. Špunty do uší na plavání se samozřejmě liší od pěnových ucpávek používaných na spaní. Ty by v bazénu nasákly vodu a nefungovaly. Ucpávky uší do vody se vyrábí ze silikonu nebo různých plastů.

Narazíte na jednorázové špunty a ucpávky, které lze využívat dlouhodobě.

  • Jednorázové špunty – Bývají dobře tvarovatelné. Přesně je přizpůsobíte svému uchu. Nicméně nedostanete z nich nečistoty a příště si musíte vzít nové.
  • Klasické ucpávky – Odolnější modely určené pro opakované využití. Většinou je uvidíte v jedné univerzální velikosti. Při nešikovné manipulaci jistě oceníte ucpávky, které plavou na hladině.

Pokud zároveň nosíte plaveckou čepici, věnujte pozornost zakončení ucpávek. Neměly by příliš vystupovat, jinak si čepici správně nenasadíte. Komplikace mohou způsobit například speciálně tvarované konce pro snadné zavádění a vytahování špuntů.

Setkáte se rovněž s ucpávkami spojenými páskem. Ten máte za hlavou a můžete ho přichytit k pásku od brýlí – špunty ještě více zafixujete. Podobné řešení se hodí třeba v situacích, kdy vám žádné ucpávky nesedí.

Při nasazování ucpávek postupujte pomalu. Zavádějte je postupně, než do ucha přirozeně zapadnou. V žádném případě nepoužívejte hrubou sílu. Můžete si pomoci druhou rukou a ucho trochu vytáhnout směrem dozadu, čímž ho mírně „pootevřete“. Špunty by měly být pevně usazené v uchu, ale nesmí vás tlačit. Především na souši počítejte s tím, že vám budou tlumit hluk z okolí.

Anti-fog

Mlží se vám při plavání brýle? Nejste sami, mezi plavci jde o jeden z nejběžnějších problémů. Plavecké brýle sice disponují úpravou proti mlžení (anti-fog) již z výroby, ochranná vrstva ale s užíváním brýlí slábne a ztrácí své vlastnosti. Na mlžení brýlí má vliv rozdíl teplot mezi vaším tělem a vodou, míra pocení nebo pH pleti. Nicméně platí zde jedno kruté pravidlo – všechny brýle se časem začnou mlžit.

Právě v tu chvíli přichází na řadu antifogové přípravky, které ochranu proti mlžení opět obnoví. Vyrábí se obvykle ve spreji. V souladu s doporučením výrobce sprej nanesete na vnitřní stranu očnic a necháte ho uschnout. Poté brýle už jen umyjete pod tekoucí vodou a můžete vyrazit do bazénu. Opět se řiďte instrukcemi u konkrétního přípravku, některé spreje už se oplachovat nemusí.

Ani nově nanesená vrstva nevydrží věčně. Při pravidelném používání brýlí ji budete aplikovat zhruba jednou za týden. Jednoduše ve chvíli, kdy se brýle začnou znovu mlžit. Zachování antifogové ochrany podpoříte dodržováním několika pravidel.

  • Nedotýkejte se vnitřní strany očnic. Ochranná vrstva je náchylná na dotek a při vytírání brýlí prsty ji poškozujete.
  • Neoplachujte brýle přímo v bazénu. Vysoké množství chloru antifogové ochraně rovněž neprospívá.
  • Brýle po použití umyjte pod tekoucí vodou a nechte je samovolně vyschnout.
  • Neaplikujte antifogové přípravky na nové brýle. Poškodíte tím původní ochrannou vrstvu. V extrémním případě může dojít i k poškrábání skel.

Plavecká deska

Pomůcka, která se hodí pro děti i dospělé. Výborně poslouží při výuce plaveckých základů u začátečníků. Deska na hladině dobře plave a nadnáší plavce. Ten se může soustředit na správné držení těla či nácvik splývání.

Plaveckou desku ale využijí i výkonnostní plavci při pilování specifických dovedností. Dobře se s ní dá trénovat například motýlkové vlnění, kraulové a znakové nohy nebo prsařský kop.

K výrobě plaveckých desek se používají měkké pěnové materiály. V nabídce narazíte na modely s otvory, které umožňují více možností úchopu. Desky navržené pro děti jsou menší a tenčí. Při pohybu ve vodě kladou menší odpor a dětská ruka je snáze uchopí. Často navíc potěší veselými obrázky či pestrými barvami. Desky pro sportovní plavce méně nadnáší. Sportovec proto musí při plavání vynaložit větší úsilí.

Plavecké piškoty

Blízkým příbuzným desek jsou plavecké piškoty. Jejich funkce je podobná, ale na rozdíl od desek se umisťují mezi nohy. Slouží tedy primárně k tréninku paží. Pokud potřebujete desku i piškot, zvažte pořízení multifunkční desky, která oba doplňky kombinuje. Multifunkční deska mívá po stranách dva širší panely a plochý střed pro umístění mezi nohy.

Ručníky a osušky

Při plavání nebo pobytu u vody se neobejdete bez ručníků a osušek. Vhodnou volbu pro plavce představují zejména sportovní ručníky ze syntetických materiálů. Jsou vysoce absorpční, dají se snadno vyždímat a rychle usychají. V případě potřeby je během dne využijete i opakovaně. Sportovní ručníky zaujmou také kompaktními rozměry. Občas se prodávají rovnou s plastovým obalem pro snazší uskladnění.

Alternativu tvoří klasické ručníky a osušky z bavlny. K jejich hlavním výhodám patří komfort – ručníky jsou měkké, jemné a dokážou i zahřát. Bohužel ale pomalu schnou. Příliš nepotěší ani svými rozměry a hmotností.

Především u sportovních ručníků si nezapomeňte přečíst informace na pracím štítku. Syntetické materiály vyžadují specifickou péči. Prát byste je měli spíše na nižší teploty, ideálně pracími prostředky na sportovní oblečení a bez aviváže.

Plavecké vaky, tašky a batohy

Veškeré plavecké vybavení si můžete zabalit do běžné sportovní tašky. Někteří výrobci ale přichází se speciálními taškami určenými přímo na plavání. Podobné modely reagují na nejčastější potřeby plavců a vyznavačů dalších vodních sportů.

Mezi hlavní specifika plaveckých tašek patří odolnost proti vodě. Tašky bývají vyrobené z nepromokavých materiálů. Často disponují oddělenou přihrádkou, která je určená pro uložení plavek, ručníků a dalších mokrých věcí. Zbylé předměty v batohu s nimi tak nepřijdou do kontaktu.

V nabídce uvidíte modely ve tvaru klasické sportovní tašky, ale také plavecké batohy nebo vaky (takzvané mesh bagy) ze síťového materiálu. Zejména mesh bag se mezi plavci těší velké oblibě. Materiál umožňuje snadný průchod vzduchu. Mokré věci se tak ve vaku nezapaří a rychleji schnou. Vak v horní části utáhnete tkaničkou a díky popruhům si ho nasadíte na záda jako batoh.

Další drobnosti

Výčet plaveckých doplňků a tréninkových pomůcek zdaleka není konečný. Jaké další drobnosti by se vám mohly hodit?

  • Pouzdra na plavecké brýle – Slouží k bezpečnému uložení brýlí a jejich ochraně proti poškrábání či vnějšímu poškození. Podílí se na delší životnosti plaveckých brýlí.
  • Stopky – Měří přesný čas a dají se nastavit na různé intervaly podle potřeb tréninku (například na počet opakování, podle délky intervalů apod.). Naměřené časy lze uložit v paměti. Můžete tak sledovat své zlepšení. Stopky typicky přichází v digitálním provedení. Napájení zajišťují baterie.

  • Plavecké ponožky – Poskytují ochranu před bakteriemi a infekcemi. Díky protiskluzové úpravě snižují riziko uklouznutí na mokrém povrchu.
  • Plavecké ploutve – Jsou podstatně kratší než modely na potápění. Používají se jako tréninková pomůcka pro posílení dolních končetin nebo při nácviku správné techniky.
  • Packy – K posílení horních končetin a zlepšení techniky rukou jsou určené plavecké packy. Jejich velikost přizpůsobte svým schopnostem. Čím větší packy, tím větší úsilí musíte při pohybu ve vodě vynaložit. Začátečníci by tedy měli volit spíše menší modely.

Ukázat vybavení na plavání

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků