Jak vybrat plaveckou čepici

Redakce Sportisimo

4.4.2023 • 8 min čtení ▸ 1 min videa

Sháníte čepici na plavání? Výběr správného modelu není nijak složitý. Pokud ale chcete, aby vám plavecká čepice dobře a dlouho sloužila, měli byste věnovat pozornost alespoň několika základním parametrům. Důležitá je především volba materiálu.

Plavecká čepice má několik funkcí. Závodní plavci by nejspíš na prvním místě zmínili, že snižuje odpor vody a umožňuje jim plavat rychleji. Rekreační sportovci, kteří se nehoní za časem, zase ocení praktické funkce. Čepice drží vlasy sepnuté, takže vám při plavání nikde nepřekáží. Vlasy jsou díky ní chráněné před chlorovanou či slanou vodou. Navíc zůstanou z větší části suché. Po plavání tak nemusíte řešit zdlouhavé vysoušení vlasů.

Tepelně-izolační schopnosti vybraných čepic přijdou vhod při plavání v chladné vodě – vaše hlava a uši zůstanou v teple i v těchto podmínkách. Správci bazénů zase v plavecké čepici vidí pomocníka, který přispívá k udržování čisté vody. Kvůli možnému zanesení vlasů proto v některých bazénech bez plavecké čepice ani plavat nemůžete.

Ukázat plavecké čepice

Shrnutí 

  • Určení – Pánské plavecké čepice se většinou vyrábí v klasickém střihu, dámské jsou častěji přizpůsobené delším vlasům. Řada modelů ale přichází v unisexovém provedení. Rozhodující je především výběr adekvátní velikosti podle tvaru a obvodu hlavy.
  • Typ – Většině plavců bude vyhovovat čepice typu classic se standardní velikostí i tvarem. Plavecké čepice pro dlouhé vlasy jsou vzadu prodloužené a poskytují prostor pro drdol či culík. Extra velké čepice by měli hledat sportovci s větší hlavou.
  • Materiál – Prověřenou klasiku představují silikonové plavecké čepice. Jsou nepropustné, odolné a potěší poměrem cena/výkon. Látkové čepice bývají pohodlnější než silikonové, ale propouští vodu. Hodí se spíše pro fixaci vlasů. Výhody různých typů se snaží spojit kombinované čepice z více materiálů. Pro plavání ve studené vodě využijte raději neoprenové plavecké čepice.
  • Cena – Základní látkové a silikonové čepice pořídíte okolo 100 korun, v případě specializovaných plaveckých značek zaplatíte zhruba dvojnásobek. Specifické plavecké čepice (neoprenové, kombinované) vás vyjdou na nižší stovky korun. Nejdražší jsou závodní čepice, které mají za úkol snížit odpor vody.

Určení

V nabídce narazíte na pánské, dámské a dětské plavecké čepice. Dámské čepice často počítají s delšími vlasy plavkyně a jsou jim tvarově přizpůsobené. V porovnání s klasickým střihem mohou mít mírně prodlouženou zadní část, která poskytne prostor pro stažené vlasy.

Pánské plavecké čepice většinou uvidíte v běžném střihu. Mohou je bez problémů využívat i ženy s méně objemnými vlasy. Podobně muži někdy potřebují jinak tvarované čepice, proto se vyrábí řada unisexových modelů.

Dětské plavecké čepice jsou samozřejmě navrženy pro hlavy s menším obvodem. Obvykle se setkáte s jednou dětskou/juniorskou velikostí, která není nijak věkově ohraničena. Design dětských čepic bývá zpestřen hravými motivy, doplňky a veselými barvami.

Pozornost věnujte spíše velikosti než určení

Určení plavecké čepice vám pomůže se zúžením výběru, ale berte ho orientačně. Rozdělení nemá žádný vliv na funkčnost. Malá holčička s dlouhými a hustými vlasy může skočit do bazénu v dospělé plavecké čepici. Stejně tak dospělý člověk s menším obvodem hlavy může případně sáhnout po juniorském modelu.

Soustřeďte se hlavně na velikost plavecké čepice a její tvar. Standardně se vyrábí jedna univerzální velikost. Konkrétní rozměry a střih se ale napříč výrobci i modely liší. Proto se řiďte především osobním vyzkoušením.

Čepice vám musí dobře pokrýt hlavu po celém obvodu. Nesmí z hlavy klouzat nebo vás škrtit. Vlasy by měly být zakryté. Do jaké míry čepice zakryje uši naopak není rozhodující. Ochranu před vniknutím vody do uší mají na starosti speciální plavecké ucpávky.

Typ

Při výběru plavecké čepice vás možná překvapí tvary některých modelů. Na první pohled totiž mohou působit nevšedně. Odlišnosti mezi jednotlivými typy do určité míry nahrazují velikosti. S jakými variantami se setkáte?

  • Klasická plavecká čepice – Má standardní velikost i tvar. V angličtině jsou tyto čepice zpravidla označované jako classic či regular-sized. Klasické zpracování vyhovuje většině plavců. Jde o nejrozšířenější typ.
  • Plavecká čepice pro dlouhé vlasy – Takzvaně long hair cap. Tyto čepice jsou přizpůsobené pro delší vlasy. Zadní část bývá prodloužená, aby se do ní vešly stažené vlasy v culíku či drdolu.

  • Extra velká plavecká čepice – Tvarem připomíná klasickou čepici, jen je o něco vyšší. Bude proto lépe vyhovovat plavcům s větší hlavou.
  • Atypické čepice – Modely pro specifické skupiny plavců. Jedná se například o čepice, do kterých se vejdou dredy.

Materiál

Klíčový parametr, který rozhoduje o životnosti a uživatelském komfortu. Při výrobě plaveckých čepic se využívá několik základních materiálů.

Latexové plavecké čepice

Jsou tenké, pružné, snadno se přizpůsobí tvaru hlavy a nepropouští vodu. Potěší také nízkou cenou. Materiál však není příliš příjemný na dotek a čepice vás při nošení může tahat za vlasy. Další nevýhodu představuje krátká životnost.

Silikonové plavecké čepice

Nejrozšířenější varianta. Silikon je oblíbenou volbou pro svoji nepropustnost, elasticitu a solidní životnost. Zároveň jsou silikonové plavecké čepice cenově velmi dostupné. Nabízí rovněž široké možnosti v oblasti barev a potisků. Při výrobě čepic se využívá hypoalergenní silikon. Svým složením tedy minimalizuje riziko alergických reakcí.

Počítejte s tím, že silikonové čepice bývají poněkud tuhé. Jejich nasazení proto může být pracnější. Zcela se nevyhnete ani nepříjemnému tahání vlasů. Nicméně z hlediska poměru cena/výkon budete těžko hledat lepší materiál.

Látkové plavecké čepice

Typicky vyrobené z elastických syntetických látek (například spandex). Jejich hlavní výhodou je vysoký komfort. Látkové plavecké čepice totiž na rozdíl od předešlých typů netahají za vlasy, navíc je snadno nasadíte na hlavu. Nicméně z pohledu funkčnosti látkové čepice zaostávají – propouští vodu a déle schnou. Slouží spíše k fixaci vlasů při plavání. Ke stabilitě čepice na hlavě často přispívá všitá guma.

Neoprenové plavecké čepice

Určené primárně pro plavání ve studené vodě. Nabízí výbornou tepelnou ochranu. Ocení je hlavně otužilci, milovníci venkovního plavání nebo třeba triatlonisté. Některé čepice pokrývají kompletně celé uši. Výjimkou není ani upínání pod bradou.

Kombinované plavecké čepice

Plavecké čepice vyrobené z více materiálů. Vhodnou kombinací lze odstranit hlavní nevýhody určitých typů. Často se využívá například spojení látkových materiálů a silikonu. Látka se nachází na vnitřní straně plavecké čepice, kde zajistí pohodlí a uživatelský komfort. Zvenku je doplněna o silikonovou vrstvu, která se postará o nepropustnost. U kombinovaných plaveckých čepic počítejte s vyšší cenou.

Zcela suché vlasy? Jedině na břehu nebo v šatně

Žádná plavecká čepice vaše vlasy stoprocentně neochrání před proniknutím vody. I do čepic z vysoce nepropustných materiálů se vám při delším plavání dostane trochu vody, typicky kolem uší.

Jde o naprosto běžný jev. Neznamená to, že by čepice nefungovala správně – udržovat vlasy v suchu ani není jejím primárním účelem. Vybrané materiály ale kontakt vlasů s vodou minimalizují, což oceníte zejména při vysoušení delších vlasů.

Používáte plaveckou čepici především kvůli ochraně vlasů před chlorem? Pak si vlasy před nasazením čepice namočte. Mokré vlasy již další vodu tolik neabsorbují. Chlor k nim tak pronikne daleko méně.

Cena

Čepice na plavání vaši peněženku nijak zásadně neprovětrají. Základní silikonové a látkové modely začínají na cenách okolo 100 korun. Produkty pro rekreační plavce od prověřených plaveckých značek (Speedo, Arena apod.) vás vyjdou zhruba na dvojnásobek.

Za závodní čepice, u nichž je kladen maximální důraz na rychlost plavce, zaplatíte klidně až 1 000 korun. V řádu vyšších stovek korun se pohybují také některé specifické typy, například neoprenové plavecké čepice či modely kombinující více materiálů.

Jak se o plaveckou čepici starat

Životnost a správné fungování plavecké čepice podpoříte dodržováním několika základních opatření.

  • Po použití plaveckou čepici vždy opláchněte pod studenou vodou. Z čepice tak odstraníte chlor, mořskou sůl a nečistoty, které by negativně působily na materiál.
  • Čepici nechte důkladně vyschnout. Nedávejte ji však na slunce nebo přímý zdroj tepla.
  • Pokud jste si pořídili dražší silikonový model a chcete jít v údržbě ještě o krok dál, můžete do čepice po jejím vyschnutí nasypat trochu dětského pudru. Ten pomůže při absorpci zbytkové vlhkosti a zamezí slepování čepice. Pudr zároveň snižuje riziko vzniku bakterií.

Jak si nasadit plaveckou čepici

Zejména u silikonových plaveckých čepic může být nasazení poněkud komplikované. Existuje však několik osvědčených způsobů, jak čepici do žádané pozice dostat. Jedním z těch nejsnazších je nasazení přes čelo. Čepici nejprve zachytíte za čelo a následně ji oběma rukama přetáhnete přes zadní část hlavy.

Postup můžete obrátit a čepici nejprve nasadit na týl a přetahovat ji směrem dopředu. Tento způsob vám bude vyhovovat zejména v případech, kdy čepici můžete zachytit za drdol. Oblíbená je také technika, při níž čepici nejprve roztáhnete rukama a poté ji natáhnete kolem uší. Ruce přitom máte po celou dobu na vnitřní straně čepice, vytáhnete je až na závěr.

Uvedené možnosti berte jako inspiraci prověřenou ostatními plavci. Možná při nasazování čepice objevíte jiný postup, který vám osobně bude vyhovovat více. Jak vypadá nasazování plavecké čepice v praxi? Podívejte se na naše video s českou plavkyní Simonou Kubovou.

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků