Šipky v Ally Pally? Sváteční zážitek s top světovými hráči

Petr Pohůdka

14.12.2023 • 6 min čtení ▸ 5 min videa

Vánoce u sportovních fanoušků často vyvolávají smíšené pocity. V období svátků se totiž koná jen minimum sportovních událostí. Výjimku tradičně představuje mistrovství světa v šipkách. 

Pokud jste sledování šipek ještě nedali šanci, zkuste to v letošním roce. Jde o překvapivě strhující show, nudit se rozhodně nebudete. Na jeden z epických momentů i se skvělou atmosférou se můžete podívat ve videu níže.

Ve Sportisimu navíc najdete širokou nabídku vybavení na šipky. Terče, sady šipek, hroty, ale i další příslušenství. Oslňte kamarády svým šipkařským uměním, trénink začíná právě teď. 

Vybavit se na šipky

O více než 70 milionů v Ally Pally

Mistrovství světa v šipkách se koná vždy na přelomu roku v Londýně. Turnaj organizuje Professional Darts Corporation (PDC). Nejlepší šipkaře tradičně hostí Alexandra Palace – budova, které Londýňané neřeknou jinak než Ally Pally. MS 2024 začíná 15. prosince, jméno krále šipkařů bude známé 3. ledna. Vítěz turnaje se vzhledem k termínu stává prvním člověkem, který se v novém kalendářním roce může pyšnit titulem mistr světa.

Letos se v Londýně uskuteční již 31. ročník mistrovství. Nehraje se o žádné drobné, vítěz si odnese 500 tisíc liber, tedy více než 14 milionů korun. Celkově si účastníci rozdělí 2,5 milionu liber (zhruba 71 milionů korun). Vyšší prize money nemá žádný jiný šipkařský turnaj.

Londýn uvidí 96 nejlepších šipkařů

Do Londýna se ve svátečním období sjede nejlepších 96 šipkařů světa. Kvalifikační klíč turnaje je poměrně specifický.

  • 32 šipkařů si zajistí své místo na základě PDC Order of Merit – žebříčku, který hodnotí výdělky z bodovaných turnajů za poslední 2 roky.
  • Dalších 32 soutěžících vzejde z žebříčku Pro Tour Order of Merit. Ten zohledňuje výdělky během uplynulého roku na turnajích Players Championship a European Tour.
  • Zbylých 32 šipkařů se na mistrovství světa kvalifikuje z různých mezinárodních kvalifikací.

Na turnaji díky PDC Women's Series nechybí ani ženské zastoupení, letos se do Ally Pally podívají Britka Fallon Sherrocková a Japonka Mikuru Suzukiová. V loňském roce mohli fanoušci držet palce i dvěma českým šipkařům – Karlu Sedláčkovi a Adamu Gawlasovi. Letos bude mistrovství světa bohužel bez české účasti. Na kvalifikační klíč si může stěžovat zejména Gawlas, který se nachází na 60. místě světového žebříčku.

Hospodská nuda? Ani omylem

Absence českých šipkařů by vás od sledování největšího šipkařského turnaje rozhodně neměla odradit. MS v Ally Pally nabízí každoročně skvělou podívanou. Vnímáte šipky jako nudný hospodský sport? Pak nejspíš budete překvapení, jakou show dokáží pořadatelé spolu s fanoušky a hráči vytvořit.

Několik tisíc diváků přímo v hale, miliony dalších u televizních obrazovek. Originální přezdívky, nástupy na vybranou melodii, překrásné hostesky, hráči i diváci v nevšedních převlecích – i tak může vypadat mistrovství světa v šipkách. Nevěříte? Podívejte se na nástup loňského vítěze Michaela Smithe.

Nejlepším šipkařům stačí k zavření 9 hodů

K oblibě šipek přispívá jejich jednoduchost. Hra rychle odsýpá a pravidla si osvojíte během chvíle. Zápas, ve kterém se utká dvojice šipkařů, se hraje na sety. Každý set se skládá ze 3 legů (her). V legu se hráči střídají vždy po 3 hodech. První dvě kola mistrovství se hrají na 3 vítězné sety. Další kola jsou náročnější – vítěz 3. kola a osmifinále musí získat 4 sety, ve čtvrtfinále 5 setů, v semifinále 6 setů a finále se hraje dokonce na 7 vítězných setů.

 

Šipkařský slovník: Základní pojmy

Average

Průměr vyjadřující počet bodů na 3 hody

Big Fish

Nejvyšší možné zavření hry ze 170 bodů

Break

Vyhraný leg hráče, který začal házet jako druhý

Bull´s Eye

Čistý střed terče s hodnotou 50 bodů

Bust

Hráč hodí více bodů, než mu zůstává k dosažení nuly. Počet bodů se v takovém případě vrací do stavu z konce předchozího kola.

Check-out

Počet bodů potřebný pro zavření legu

Double

Hod do vyznačeného pole, který zajistí dvojnásobný počet bodů

Leg

Jedna hra v rámci zápasu

Nine-darter

Nejkratší možné ukončení legu provedené na 9 hodů

Robin Hood

Situace, při níž se šipka zapíchne do jiné šipky v terči

Set

Část zápasu skládající se z několika legů

Shanghai

Hráč v jednom kole (třemi hody) zasáhne single, double a triple stejného čísla

Single

Hod zajišťující počet bodů vyznačený na terči (tedy hod mimo double a triple pole)

Triple Hod do vyznačeného pole, který zajistí trojnásobný počet bodů

V každé hře začíná šipkař s 501 body a jeho úkolem je dostat se co nejrychleji (přesně) na nulu. Poslední šipka musí mířit do úzkého dvojnásobného pole. Na nejrychlejší zavření hry je tedy potřeba 9 hodů. Tento počin se označuje jako nine-darter a je ojedinělý i mezi světovou špičkou. Televizní kamery na oficiálních soutěžích zatím dosvědčily celkem 75 zavření na devět šipek. O zaznamenané nine-dartery se postaralo 33 různých šipkařů.

Jak vypadá nine-darter v praxi? Podívejte se na devítku Michaela Smithe z loňského finále mistrovství světa. Leg je výjimečný tím, že na nine-darter útočil také Smithův soupeř. Michael van Gerwen tentokrát znovu sahal po perfektní hře, ale poslední šipkou minul.

V jakých zemích jsou šipky nejpopulárnější? Stačí se podívat právě do historie nine-darterů. Téměř za polovinou devítek totiž stojí Angličané. Popularitu šipek na britských ostrovech potvrzují další četné úspěchy Irů a Velšanů. Ostrovanům zdatně konkurují především Holanďané.

Zelená triple 20? Jen součást kampaně

V průběhu posledních týdnů se o pořádný poprask v šipkařském světě postarala sázková společnost Paddy Power. Hlavní sponzor mistrovství světa oznámil, že trojité 20bodové pole bude na terčích během letošního turnaje označené zelenou barvou a nikoliv tradiční červenou.

Šlo ale jen o součást marketingové kampaně. Firma chtěla přilákat pozornost pro dobrou věc – za každé kolo, v němž šipkaři získají 180 bodů, daruje 1 000 liber organizaci bojující s rakovinou prostaty. Během posledního mistrovství světa hodili hráči maximální počet bodů třemi šipkami 901×. Celková částka by tak mohla atakovat milion liber.

Chcete si šipky sami vyzkoušet? Podívejte se do naší šipkařské nabídky. Základní terče pořídíte již za několik stovek korun. Může se jednat o zajímavý vánoční dárek. Pokud si vystačíte s pasivním sportováním, pusťte si šipky alespoň v televizi. Mistrovství světa vysílá Nova Sport.

Vybavit se na šipky

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování