Jak vybrat boty na snowboard

Redakce Sportisimo

17.1.2023 • 10 min čtení

Snowboardové boty jsou zodpovědné za přenos energie na prkno. Výrazně ovlivňují úroveň jízdy a celkové pohodlí. Při jejich nákupu se soustřeďte zejména na výběr správné velikosti, tuhost a systém utahování.

Jak vybrat snowboard jsme si již ukázali. Nyní přichází na řadu snowboardová obuv. Pokud pořizujete kompletní snowboardovou výbavu, začněte právě botami. Snáze podle nich zvolíte vhodné vázání a prkno.

Snowboardovou obuv kupujete na několik sezon. Úspora v řádu stovek korun na úkor komfortu nebo jízdních vlastností se zde určitě nevyplatí. Na druhou stranu nemá smysl utrácet závratné částky za boty, jejichž vlastnosti se svým stylem jízdy nevyužijete. Obuv by zkrátka měla odpovídat vašim dovednostem.

Ukázat boty na snowboard

Shrnutí

  • Velikost – Boty vás nesmí nikde tlačit, ale chodidla musí být dobře zafixovaná. Mezi prsty a koncem boty si nechte cca 0,5 cm volného místa. Pata se nesmí zvedat o více než 2 cm. Obuv zkoušejte se snowboardovými ponožkami. Při zkoušení se pokuste napodobit pohyb na sjezdovce.
  • Tuhost – Jako začátečník sáhněte po měkčích botách, které vám na svahu odpustí chyby. Měkká bota je vhodná rovněž na freestyle, protože lépe odpruží dopady. Naopak na freeride či agresivní jízdu na sjezdovce zvolte tvrdší boty. Zajistí vám přesný a rychlý přenos síly na snowboard.
  • Využití – Pro freestylery se hodí měkká obuv na snowboard se systémem tlumení nárazů a nízkoprofilovou podrážkou, která zvyšuje cit pro prkno. Freerideři ocení tvrdé boty a podešev navrženou pro náročné výstupy. V kategorii all-mountain se objevují různé modely. Jejich výběr by měl zohledňovat především jezdecké schopnosti.
  • Systém utahování – Tkaničky představují osvědčenou klasiku. Snadno je vyměníte, ale při dotahování se nadřete. Navíc hrozí jejich povolování. S rychloutahovacím šněrováním nohu v botě zafixujete i v rukavicích, stačí zatáhnout za lanko. Ještě pohodlnější je systém boa, kde lanka dotahujete ovládacím kolečkem.
  • Vnitřní bota – U vnitřní boty se zaměřte na systém stahování. Většině jezdců postačí suchý zip. Lepší fixaci nohy zajistí tkaničky nebo propracovanější stahovací systémy. Vítaným doplňkem jsou tepelně tvarovatelné botičky, které se po nahřátí a nazutí za pár minut přizpůsobí vašim nohám.
  • Vnější bota – Místa pod pásky vázání musí být dostatečně pevná, aby nedocházelo k otlačeninám. Komfort zvýší i polstrovaný jazyk. Zpracování podrážky může podpořit chůzi v terénu nebo zmírňovat otřesy. Robustní a pevná konstrukce se podílí na ochraně nohy.
  • Kombinace s ostatním vybavením – Snowboardové boty musí s vázáním a prknem tvořit vyvážený celek. Je nutné sladit zejména tuhost všech prvků. U velkých bot (EUR 45 a větší) je zapotřebí širší snowboard. Při výběru vázání zkontrolujte předepsaný rozsah velikosti bot a způsob fixace.

Velikost

Těžko vás překvapíme tvrzením, že u obuvi je klíčový výběr správné velikosti. Nicméně u snowboardových bot velikost opravdu nepodceňujte. Vaše jízda by se mohla proměnit v utrpení nebo nebezpečný hazard se zdravím.

Rozhodně vám doporučujeme obuv před koupí důkladně vyzkoušet. V našem e-shopu sice najdete velikost vnitřní boty v centimetrech, ale jedině během osobního vyzkoušení zjistíte, jestli vám daný model sedí i svým tvarem. Obuv si nazujte na ponožky, ve kterých plánujete jezdit. Obujte si obě boty, zafixujte je jako na svahu a chvilku v nich zůstaňte.

Pokud vás boty nikde netlačí a noha se v nich nepohybuje, jste na dobré cestě. Primárně se zaměřte na následující oblasti.

  • Prostor kolem prstů – Prsty se nesmí mačkat k sobě. Při jízdě přenášíte váhu mezi patou a špičkou, proto by se prsty neměly dotýkat konce boty už ve chvíli, kdy stojíte. Nechte si zde zhruba 0,5 cm volného místa, obuv vám tedy bude těsnější než běžné boty. Zkuste pokrčit kolena a napodobit pohyb na snowboardu. Je bota pohodlná i v této pozici?
  • Pata – Zadní část chodidla nesmí být uvolněná. Mírnému pohybu nohy ve vložce směrem nahoru kompletně nezabráníte. Pata by se vám ale neměla zvedat více než o 2 cm. V opačném případě bude přenášení síly na prkno nepřesné a hlavně zpožděné, což zavání pádem či kolizí.
  • Obvyklá místa tlaku – Kromě uvedených částí chodidla jde především o nárt a kotníky. Bota musí být celkově pohodlná. Pokud někde cítíte tlak již při zkoušení, hledejte jiný model.

Jak vybrat velikost bez vyzkoušení bot

Nemůžete boty vyzkoušet osobně? Pak si změřte přesnou délku chodidla. Stačí vám k tomu pravítko, papír a tužka. Papír položte na zem a stoupněte si na něj ve snowboardových ponožkách. Mějte přitom patu zcela u zdi nebo jiného rovného okraje. Označte místo u nejdelšího bodu chodidla a změřte jeho vzdálenost od okraje papíru. K této hodnotě přičtěte 0,5 cm a dostanete orientační velikost boty.

Znovu ale zdůrazňujeme, že jde spíše o nouzový postup. Ani bota se správnou velikostí vám nemusí dobře sedět. Problém může být například v její šířce, výšce či tvaru.

Tuhost

Tuhost (flex) určuje, jak je obuv pružná či ohebná. U měkčích modelů se přenášená síla částečně ztrácí v ohybu boty. V praxi vám více odpustí technické chyby, proto se hodí pro začátečníky. Naopak u tvrdých bot je přenos síly rychlý a přesný, což ocení zkušení jezdci.

Měkčí boty se doporučují také na freestyle, protože lépe odpruží dopady. Při freeridu nebo agresivní jízdě na sjezdovce jsou zase vhodnější tvrdší boty, které vám v rychlosti poskytnou větší oporu přes jazyk a kotníky. Kromě uvedených faktorů ovlivňuje volbu tuhosti ještě hmotnost jezdce. Stokilový začátečník bude určitě potřebovat tvrdší boty než jeho o 30 kg lehčí kamarád se stejnými schopnostmi.

Výrobci uvádí údaj o tuhosti dvěma různými způsoby. Narazíte na slovní značení stiff (tvrdé), mid-stiff (středně tvrdé) a soft (měkké). Alternativně uvidíte číselnou stupnici od 1 (nejměkčí) do 10 (nejtvrdší).

Flex index Tuhost
1–3

Měkké

4–7

Středně tvrdé

8–10 Tvrdé 

Pokud výrobce žádný údaj neuvedl, půjde s největší pravděpodobností o měkčí modely. Pro flex bohužel neexistuje žádný všeobecný standard. Boty se shodným flex indexem od různých značek nemusí být stejně tvrdé. Tuhost snowboardové obuvi posoudíte také při zkoušení. Stačí, když v podřepu zatlačíte na boty směrem dopředu. V tu chvíli ucítíte, jak velký odpor boty kladou.

Využití

Téma, kterého jsme se dotkli již v rámci tuhosti. Výběr bot je nutné přizpůsobit konkrétním aktivitám. Freestyleři sází na měkkou obuv s lepším odpružením a systémem pro tlumení nárazů při dopadu. U bot se využívají nízkoprofilové podrážky pro zvýšení citu pro prkno.

Zcela odlišné jsou potřeby freeriderů. Při jízdě ve volném terénu je důležitá perfektní kontrola nad prknem. Rychlý a přesný přenos energie zajistí tvrdé boty, které perfektně obepínají nohu. Výrobci je doplňují podešví upravenou pro hiking, s níž se freerider může lépe pohybovat při náročných výstupech.

V univerzální kategorii all-mountain se objevují různé typy bot určené primárně na upravenou sjezdovku. Jde především o zhodnocení jezdeckých schopností a převažující využití. Pokud jezdíte rychle a občas se vydáte do terénu, hledejte tvrdší boty s freeridovými prvky. Rekreační jezdci se budou poohlížet spíše po měkčích modelech.

Systém utahování

Utahování bot může mít několik různých podob. Rozdíly spočívají zejména v rychlosti utažení či úrovni fixace.

Tkaničky

Osvědčená klasika. Tkaničky potěší nízkou cenou a možností rychlé výměny. Navíc si přizpůsobíte míru utažení v různých místech boty. Při zavazování ale musíte vynaložit více síly a v rukavicích vám dotahování nepůjde zrovna od ruky. V případě nesprávného utažení se bota bude povolovat.

Rychloutahovací šněrování

Označované obvykle jako Fast Lace, Speed Lace, Fast Lock či Fast Track. Provedení se napříč výrobci může lišit. Základ však vždy tvoří systém vysokopevnostních lanek, který je zabudovaný ve skeletu boty. Lanka jsou opatřena madly. Když za ně zatáhnete, dojde k utažení obuvi. Madla poté schováte do kapsičky na komínu boty.

Lanka bývají často rozdělena do dvou zón. Jedna slouží k utahování spodní části boty, druhou zafixujete oblast lýtka a holeně. K hlavním výhodám systému patří rychlé a pohodlné utažení, které bez problémů zvládnete i v rukavicích. Případné poškození lanka ale nevyřešíte tak rychle jako u tkaniček.

Boa

Patentovaná technologie, která botu utahuje za pomoci integrovaných lanek. K jejich ovládání slouží praktické kolečko. Při dotažení kolečko zamáčknete a následně jím otáčíte až do požadovaného stavu. Po vytažení kolečka se bota opět povolí.

Boa poskytuje rychlé, jednoduché a fyzicky nenáročné utahování bot. Podobně jako rychloutahovací šněrování minimalizuje riziko špatného zavázání. Systém se těší velké oblibě a setkáte se s ním například i na kolečkových bruslích. Opět může být rozdělen do více nezávislých zón. Hlavní nevýhoda spočívá v případné poruše systému, kterou musíte řešit s prodejcem. Na podobném principu jako Boa funguje také systém Atop.

Vnitřní bota

Snowboardová obuv se skládá ze dvou hlavních částí – vnitřní a vnější boty. Vnitřní botička vás chrání před chladem, tlumí nárazy a zabraňuje pohybu nohy v botě. Měla by nohu dokonale obepínat. Při výběru si ověřte, že je vnitřní bota odnímatelná. Po náročném dnu na sjezdovce ji snáze vysušíte.

Noha bývá ve vnitřní botě stažena suchým zipem. Ten se zároveň stará o to, aby se jazyk při jízdě neposouval do stran. Někdy je vnitřní bota opatřena tkaničkami nebo technicky propracovanějšími systémy stahování. Zpravidla vám poskytnou lepší fixaci nohy, což je vždy žádoucí. Obecně je ale důležité, aby botička disponovala alespoň nějakým stahovacím systémem. Berte v potaz, že použité řešení může ovlivnit čas strávený obouváním.

Vnitřní bota se po pár jízdách vytvaruje podle vaší nohy. Komfort při jízdě by tedy měl být vyšší než při prvním zkoušení. Nicméně na vytvarování rozhodně nespoléhejte. Jestli vás botička rovnou tlačí, raději hledejte jiný typ obuvi. U vybraných modelů je vnitřní bota tepelně tvarovatelná (Heat Moldable). Horkým vzduchem či jiným způsobem se nahřeje, vy si ji nazujete a bota se za pár minut přizpůsobí tvaru vaší nohy.

Vnější bota

Kromě systému utahování se u vnější boty zaměřte na celkové zpracování. Zajímejte se hlavně o oblasti, které obepíná pásek vázání. Musí být dostatečně pevné, abyste předešli bolestivým otlačeninám. Použité materiály v těchto místech by měly být odolné. Jinak dlouho nevydrží neustálý kontakt s vázáním.

K pohodlí při jízdě přispívá polstrovaný jazyk. Tvrdá a robustní konstrukce boty napomáhá přenosu sil a navíc nohu chrání. Pozornost věnujte rovněž podrážce. Podle využití si zvolte univerzální provedení, podrážky podporující chůzi v terénu nebo podešev zmírňující dopady a nárazy. Ta může být doplněna například vzduchovými či gelovými výplněmi.

Kombinace s ostatním vybavením

Snowboardové boty nevyužíváte samostatně. Proto potřebujete, aby se dobře doplňovaly s vázáním a snowboardem. Na co se soustředit při kombinaci vybavení?

  • Velké boty – Pořizujete snowboardové boty o velikosti EUR 45 a větší? Pak k nim hledejte snowboardy s označením W či wide (široký). U standardně širokých snowboardů by boty mohly přesahovat prkno takovým způsobem, že jimi budete drhnout o sjezdovku. Maximální přesah bot vpředu i vzadu činí zhruba 1 až 2 cm.
  • Velikost vázání – Vázání se obvykle vyrábí ve 2 až 3 velikostech. Každá z nich je navržená pro určitý rozsah velikosti bot. Předepsané údaje samozřejmě musí navzájem odpovídat, abyste vázání nastavili podle velikosti obuvi.
  • Tvar boty a vázání – Zadní část boty by svým tvarem a prohnutím měla co nejvíce kopírovat opěrku vázání. Jinak budete bojovat s kontrolou oblouku na patách. Boty by se zároveň neměly dřít o bok vázání. Mohly by se rychle opotřebovat.
  • Fixace – Snowboardové boty se do vázání většinou připevní pomocí pásků s přezkami. I když se zde problémy obvykle neobjevují, není na škodu zjistit, jestli spolu boty a vázání tvoří kompaktní celek. Alternativu pásků představují rychloupínací systémy (např. Step on, Clicker), u kterých botu zajistíte pouhým našlápnutím na vázání. Obuv a vázání musí pochopitelně používat stejný systém.

  • Tuhost dalších prvků – Vybrali jste si tvrdé boty pro rychlou jízdu? Pokud je zkombinujete s měkkým vázáním a snowboardem, tak vám nijak nepomohou. Přenos síly (váš povel prknu) se cestou zpomalí a zmírní. Totéž platí i obráceně – s měkkými botami tvrdý snowboard neušlápnete a budete mít potíže při zatáčení.

Jak jsme zmiňovali již v úvodu, nejvhodnější je jako první pořídit snowboardové boty. Podle jejich velikosti a tvaru snáze zvolíte adekvátní vázání a prkno.

Péče o snowboardové boty

Delší životnost snowboardové obuvi podpoříte náležitou péčí. Klíčové je především vysušení bot po každém použití. Vlhkosti se snáze zbavíte po vyjmutí vnitřní botičky. Obuv nesušte u přímého zdroje tepla, mohlo by dojít k její deformaci. Náchylná na vysokou teplotu je hlavně vnitřní bota. Boty při vysoušení rozšněrujte a co nejvíce rozevřete. Svrchní část boty byste měli čas od času naimpregnovat, aby si udržela odolnost proti vlhkosti.

Ukázat boty na snowboard

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků